Už stovky let jsou terraco podlahy chloubou interiérů a exteriérů. Jejich skladba z mramorové drti, pojené portlandským cementem, okouzlí snad každého. Jenže takové podlahy potřebují i správnou údržbu – a jen pouhé vytírání jim rozhodně nestačí. Jak se o ně správně starat?

V běžných domácnostech dnes terraco podlahy příliš nenajdeme. Zato v bytových domech nebo palácích jsou k vidění více než často. Obvykle si ani neuvědomujeme, po jakém skvostu to šlapeme a že bychom se o něj měli starat více. Ale sami to nezvládneme – k tomu je třeba povolat profesionální úklidovou firmu, která ví, jak na to. A pro pracovníky z Facility Special Services® je čištění terraco podlah běžné.

Bez chlóru a SAVA

Možná vás to ani nenapadne, ale čištění takových krytin prostředky s obsahem chlóru nebo dokonce SAVEM je riskantní. Může dojít k jejich poškození a postupně ztrácejí svou krásu a lesk. Profesionálové používají výhradně mýdlové čističe, které jsou šetrné jak k podlahám, tak k životnímu prostředí. A nejen, že je jimi dokonale a do hloubky vyčistí a zbaví je i bakterií – ale naprostou samozřejmpostí úklidu je i voskování terraco podlah. Ty pak září jako právě vycházející slunce.

Dědictví předků

Běžně se SVJ a bytová družstva k takovému kroku nerozhodují – zkrátka zadají úklid nějaké firmě, ale ta jistě nepoužívá speciální přípravky, nýbrž chemikálie. Přitom je to škoda – vezměte si jen, jak jsou podlahy ve vašem domě staré, že je zbudovali vaši předci a byli na ně hrdí. A my je zanedbáváme a ničíme. Nezasloužili by si alespoň občas trochu naší péče a lásky? Ač se to nezdá, čištění společných prostor je větší věda, než na první pohled tušíme. A škody, které napácháme nešetrným čištěním, už nikdy nikdo nenapraví. Proto je nejvyšší čas začít dělat věci jinak – a chytřeji. Nemyslíte?